Een klein jaar geleden kregen een aantal bloggers van een zogezegd 'trouwe lezer' een e-mail met de vraag of zij wisten wie er achter bepaalde affiches in het straatbeeld zat. Omdat niemand van deze persoon gehoord had en het allemaal wat verdacht overkwam, werd er weinig aandacht aan besteed. Enkele mensen, waaronder ikzelf, mailden de 'trouwe lezer' terug om te vragen voor welk reclamebureau hij werkte. Dit werd echter in alle toonaarden ontkend, tot enkele dagen later de aap uit de mouw kwam en het Brandhome bleek te zijn.
Ik reageerde hierop met een aantal vrij pissige berichten, want als er iets is waar ik als blogger niet tegen kan dan is het wel dit soort leugens en bedrog. Al vrij snel haalde mijn bericht de top drie van de Google zoekresultaten voor wie de term 'Brandhome' intikte. Het bericht bleef daar maanden aan een stuk staan, zonder dat er een haan naar kraaide.
Nu wil het toeval dat ik een paar dagen voor de afgelopen Bwards werd gecontacteerd door iemand van Brandhome die via via mijn naam had doorgekregen als 'kenner van blogs' en die eens wou spreken met mij om zo wat bij te leren over hoe ze als marketeers met blogs moesten omgaan. Grappig genoeg werd pas tijdens een laatste telefoontje om de details van de afspraak vast te leggen de link gelegd tussen Blogologie, mijn artikel en mijzelf door mijn gesprekspartner.
Ondanks dit alles (of misschien wel juist hierdoor) ging het gesprek toch door en legde ik mijn visie zo klaar en duidelijk mogelijk uit. Blogs zijn conversaties, bloggers zijn gesprekspartners, bloggers zijn ook maar mensen. Gedraag je je open, transparant en eerlijk en kom je met iets interessants voor de pinnen, dan spreken de mensen vanzelf positief over je. Het helpt ook als mensen je al kennen en vertrouwen voor je met iets afkomt: vooraf een relatie opbouwen is altijd een goed idee.
Behandel je hen echter als onmondige kinderen of probeer je hen voor de gek te houden, dan halen ze je genadeloos door de mangel wanneer ze het ontdekken. Faken, onpersoonlijke persberichten of platte spam werken niet bij bloggers, integendeel zelfs.
Uiteindelijk zag mijn gesprekspartner ook wel in dat de actie met de affiches en de mails naar bloggers niet echt zo'n goed idee was geweest, en dat excuses eigenlijk wel op hun plaats zouden zijn. Hij beloofde beterschap in de toekomst en ging proberen echte contacten uit te bouwen in het bloggerswereldje. Wie weet zien we hem binnenkort dus ook verschijnen op allerlei Bwards, BarCampen en Blogmeets, liefst voorzien van de nodige zakken chips, bakken bier en enveloppes met sponsorgeld ,-)
Hij stuurde me alvast volgend mailtje:
Hoi Maarten
Leuk elkaar ontmoet te hebben en samen te kijken naar wat je met blogging kan doen en niet kan doen.
We hebben er veel van opgestoken, met name de kracht van blogging; samengevat zien wij blogging als een nieuwe vorm van mond-aan-mond reclame, referral, of "de sterkste vorm van referentie", een gesprek, een aanbeveling: in dit geval per blog.
Nou, jij en de andere bloggers, we houden contact!
Brandhome team
Als blijk van goeie wil (en om hen niet langer voor schut te zetten bij klanten die hen opzoeken in Google) heb ik in de artikelen die in de zoekresultaten verschijnen de letter 'o' van Brandhome door het cijfer nul vervangen. Benieuwd waar dit verder toe gaat leiden!