Vanochtend bevond ik mij op een station in Brussel en om de tijd te doden pikte ik de gratis krant Metro op. Twee dagen na de officiele voorstelling in New York van de G1, het eerste telefoontoestel met het besturingssysteem Android van Google, heeft Metro dat blijkbaar ook opgemerkt, want er stond een groot artikel over in.
Omdat ik wat tijd over had, heb ik de fouten in het artikel proberen op te lijsten. Let wel, ik ben een blogger die in een wachtzaal van een station zit, geen 'journalist' die zijn vakgebied perfect beheerst en aan bronnencontrole doet. Al denk ik niet dat de schrijver van dit artikel een echte journalist is. Ik vermoed eerder een stagiar die een persbericht overgetikt heeft en er vervolgens wat eigen bedenkingen heeft tussen geplakt. Enfin, ik hoop het toch. Geniet mee, en laat me weten of ik te hard ben:
G1 zoekt plaatsje tussen iPhone en Blackberry
Tot hier toe alles nog OK
SILICON VALLEY -
De persaankondiging gebeurde in New York. Maar wat is 4125 kilometer onder vrienden?
Zoekgigant Google heeft zijn besturingssysteem Android voorgesteld.
Um... Android werd in November vorig jaar al voorgesteld. Wat in New York werd voorgesteld was de eerste telefoon waar Android op draait.
Android zal enkel op een speciale mobiele telefoon werken, de G1.
Voorlopig toch... Het hele idee achter Android is dat verschillende fabrikanten er toestellen voor kunnen maken. Deze zin mist dus compleet de essentie van het verhaal.
Met de lancering van de G1 wordt de aanval op de hegemonie van de iPhone ingezet.
In het segment van de smartphones dan toch. Goed, we zijn de inleiding voorbij, en nog maar drie kanjers van fouten.
Op 22 oktober ligt in de Verenigde Staten de eerste G1 voor 179 dollar in de winkels. In November is Groot-Brittannië aan de beurt, pas in 2009 zal de rest van Europa volgen. De telefoon wordt uitgegeven door het Duitse telecombedrijf T-Mobile en tracht het beste te combineren van de iPhone en de Blackberry.
Eigenlijk is HTC de maker, en zal T-Mobile een gesimlockte versie aan de man brengen. Misschien ook interessant te vermelden dat T-Mobile geen Belgische tak heeft, en dat simlocken in België onder koppelverkoop valt, dus dat die lancering in 'de rest van Europa' niet noodzakelijk België betekent?
De uitspraken over iPhone en Blackberry laat ik voor rekening van Metro: de iPhone is vooral strak gedesignd en heeft een erg consistente gebruikersinterface, terwijl de Blackberry perfect is voor bedrijfsgebruik (Exchange integratie etc.). De G1 is lelijk en heeft een op z'n minst inconsistente interface volgens de eerste berichten, en voorlopig geen integratie met Exchange. Maar dat kan allemaal nog veranderen.
Zo heeft de mobiele telefoon een touch screen dat opengeschoven kan worden als een klavier, om optimaal tekst te kunnen invoeren.
Nitpicking, maar het is het niet het scherm dat openschuift om een klavier te vormen, maar de telefoon, waardoor dan een klavier tevoorschijn komt. Zoals overigens te zien is op de foto naast het artikel.
Ook een 3 megapixel camera is in de telefoon geïntegreerd, net zoals een wifi-antenne om op internet te kunnen surften en een speciale functie om YouTube filmpjes te bekijken.
Allemaal waar, da's toch al iets. Maar op z'n minst een vreemde keuze van opties om in de kijker te zetten en zonder vermelding van de andere manieren waarmee op het internet gesurft kan worden als je niet binnen wifi-bereik bent. GPRS? 3G? EDGE?
Niet alleen zal de G1 geduchte concurrentie vormen voor de Apple-telefoon.
Says who? Is speculatie nu ook al journalistiek?
Ook het besturingsssysteem bevindt zich in het vaarwater van andere grote namen. Android is gebaseerd op het pc-systeem Linux en is een zware tegenstrever voor het Symbian-systeem van Nokia en de Microsoft Mobile software.
Linux, een pc-systeem? Vertel dat aan de ontwikkelaars van allerlei embedded Linux toepassingen, of aan de systeembeheerders van alle servers waarop het merendeel van de Linux systemen draait. En Symbian is niet 'van' Nokia, maar is een onafhankelijk foundation o.a. mee opgericht door Nokia, maar ook door Ericsson, Motorola en Psion. Met 'Microsoft Mobile software' tenslotte zal wel het 'Windows Mobile besturingssysteem van Microsoft' bedoeld worden? (Is de schrijver van het artikel misschien één van die mensen die zegt dat zijn 'Microsoft' kapot is als zijn browser het niet doet?)
Android staat logischerwijze volgeladen met Google-applicaties. Zo kan je een locatie opzoeken in Google Maps, ja mails checken via Gmail en natuurlijk op internet gegevens opzoeken met de Google-zoekrobot. Via Amazon kan je bovendien rechtstreeeks muziek op je telefoon downloaden.
Je locatie opzoeken doe je niet met Google Maps, maar met de ingebouwde GPS (die je positie dan weergeeft op Google Maps). Relevanter vind ik het ingebouwde kompas en de motion sensors, want dat zijn nu net zaken die de meeste andere smartphones nog niet hebben. Mailen, Maps en Google-zoeken kan je met elke smartphone. Oh, en dat Amazon-gedoe werkt enkel in de Verenigde Staten. Maar dat hoeven de lezers van Metro niet te weten.
Erg handig is dat je de gegevens die je invoert op het internet opslaat, en niet op de telefoon zelf. Zo kan je, zelfs al gaat je G1 stuk, toch onmiddellijk opnieuw al je contactgegevens en geplande taken bekijken als je inlogt op een nieuwe telefoon. Wat je op je computer in Gmail verandert, wordt ook automatisch gesynchroniseerd met je telefoon, en vice versa.
Als je Gmail en Google Calendar gebruikt, tenminste. En als je internetverbinding hebt. En als die niet, zoals in België, een arm en een been kost. Maar dat stond waarschijnlijk niet in het persbericht dat deze 'journalist' overtikte.
Na de iPhone kan de G1 niet echt vernieuwend genoemd worden, temeer omdat de eerste kritieken niet unaniem positief zijn.
Niet vernieuwend. OK. Hoeveel andere smartphones met een open source besturingssysteem ondersteund door grote merken zijn er al?
Zo is de G1 dikker en zwaarder dan de iPhone en heeft hij geen multi-touch screen.
Maar wel een open-source besturingssysteem en de mogelijkheid om verschillende applicaties naast elkaar te draaien, twee zaken die de iPhone niet heeft en die op termijn hard in het voordeel van Android gaan werken volgens mij. Onbegrijpelijk dat deze uiterst relevante informatie nergens in het artikel voorkomt.
Toch belooft de strijd hard te worden: de G1 is immers de eerste echte concurrent van de Apple-telefoon, die de laatste tijd trouwens op heel wat kritiek kan rekenen.
Allez, dat zullen ze bij de makers van andere smartphones graag horen, dat ze geen echte concurrenten zijn. En 'heel wat kritiek'? Kan het specifieker?
Samengevat: het artikel mist de essentie van het verhaal en het staat vol fouten. Als dit doorgaat voor journalistiek tegenwoordig is het geen wonder dat ze Metro gratis weggeven. Ik zou me bedrogen voelen als ik hiervoor betaald zou hebben. Het erge is dat dit het enige zal zijn wat veel mensen over dit nieuws gaan lezen.