Wegens drukke bezigheden had ik er nog niks over geschreven, maar de website Sharia(h)4Belgium is al twee keer off-line gehaald wegens klachten bij de hosting provider.
Uiteraard is hier niets mis mee: als in het reglement van de provider staat dat je X niet mag doen en je doet X toch en daar komen klachten over, dan mag de stekker er zonder verdere vertraging uit. Dom van de mensen achter de site dat ze zo'n hosting provider hebben gekozen, maar dat is hun eigen schuld.
Mediageil, de weblog die één van de klachten bij de provider indiende, noemt het een schande dat er geen klacht vanuit de overheid was ingediend.
Sta mij toe daar een andere mening over te hebben. Tenzij er manifest illegale dingen op een site staan heeft de overheid zich niet te bemoeien met de inhoud ervan. Klachten bij een provider van overheidswege komen al snel intimiderend over (zelfs als ze ongegrond zijn), en zullen (naar mijn mening) een domper op elk debat zetten.
Het interne reglement van een provider is net dat: intern. De overheid wordt niet betaald om interne reglementen van bedrijven te doen naleven. De overheid dient maar voor de naleving van één reglement te zorgen: de wet.
Overigens, ik heb veel liever dat verderfelijke meningen open en bloot op het web staan dan dat ze ondergronds geduwd worden door allerlei half-doordachte censuurmaatregelen. Als ze openbaar zijn is het immers veel makkelijker de auteurs ervan in de gaten te houden. Staatsveiligheid, are you listening? (Natuurlijk wel: staatsveiligheid is always listening, it is in the job description...)