Wie me ook leest op Twitter, Facebook of Google+ (waar ik de laatste tijd veel actiever ben geweest dan hier, waarvoor mijn excuses) heeft misschien al gezien dat ik regelmatig links heb gepost naar dingen op Liber Facierum.
Wat?
"Liber Facierum" is latijn, en betekent letterlijk "Boek der Gezichten", een doelbewuste woordspeling op de naam van een bekende andere site.
Waarom?
Het onverwachte succes van www.isderegeringalgevallen.be zette me aan het denken. Het grootste deel van de bezoekers op die site kwam via sociale netwerken, dan nog een deel via links op traditionele sites en slechts een heel beperkt deeltje nog via zoekmachines.
Dat is compleet het omgekeerde van hoe het vroeger ging als je een website wou lanceren: je probeerde om via allerlei SEO truukjes goed te scoren in zoekmachines (o.a. door links aan te trekken van andere sites) en zo bouwde je langzaam je bezoekersaantallen op.
Het leek me bij wijze van experiment wel eens leuk om een keer een site te bouwen volledig tegen de traditionele regeltjes in. Niks geen SEO dus, alleen maar proberen via sociale netwerken bezoekers aan te trekken. En ik had nog een paar creatieve ideetjes die ik elders niet kwijt kon, kortom: het kriebelde!
Hoe?
Op een paar dagen bouwde ik Liber Facierum, met volgende principes:
- Inhoud in korte, opvallende stukjes, liefst met een afbeelding bij.
- Groot en opvallend lettertype voor betere leesbaarheid
- Weinig om af te leiden van de inhoud: geen hoofding, zijbalken, menu's, lijstjes met related crap, comments, RSS toestanden...
- Opvallende plaats voor Facebook, Twitter en +1 knoppen (uiteraard)
- Minimale navigatie: vooruit, achteruit en naar index
- Meta-tags geoptimaliseerd voor delen op sociale netwerken: titel, korte inhoud, afbeelding... (anders kiest Facebook of Google zelf de afbeelding en wordt de tekst misschien niet eens gevonden)
- URL van elk artikel gestript tot het essentiƫle: de titel. Geen datum of categorie die een houdbaarheidsdatum impliceert.
- Ook op de individuele artikels geen categorieƫn of datums.
Inhoud
Af en toe bekruipt me als Germanist de neiging om aan het dichten te slaan, en als geek in hart-en-nieren schrijf ik uiteraard graag over geeky topics. Het resultaat daarvan is te vinden in de gedichtjes op Liber Facierum. Ik vertel ook graag af en toe wel eens een mopje en ik heb regelmatig een mening over de actualiteit. Ook die dingen zijn dus al aan bod gekomen.
Werkt het?
Tot nu toe wel: de site haalde na een paar dagen tijd makkelijk dagelijkse bezoekersaantallen die een veelvoud zijn van deze blog die al jaren bestaat. En het tweeten, liken en +1'en gaat blijkbaar vlotjes.
Plannen
Ik ben nog aan het denken om bezoekers de mogelijkheid te geven hun eigen gedichtjes etc. te laten uploaden. Wie weet...